Протестът срещу "зеления сертификат“ е организиран от "Възраждане“, но в него участват и много хора, които не са привърженици на партията. Това обяви Елена Гунчева ПГ на "Възраждане“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според нея, липсата на адекватно лечение и отмяната на плановия прием е много по-голям проблем от статистиката и ваксинацията.

"Факт е, че българската здравна система е унищожавана в продължение на 32 години, изгонихме всички специалисти, а в момента казваме, че здравната система не издържа. Много хора умират от липсата на адекватно лечение и защото не могат да бъдат извършени планови операции, или защото няма квалифициран персонал“, посочи Гунчева.

"За мен странно, че когато поставихме въпроса да се създаде временна комисия, която да изследва по какъв начин се отчитат болните и починалите от Ковид 19, да се види резултат от мерките ни беше отказано.

"На нас ни се дава една статистика, но никой не казва дали тези болни са в болница с Ковид, или само от Ковид. Има много неясноти около тази статистика, която се изнася всеки ден. Още повече, че виждаме доста математици да се произнасят по темата, което още повече буди съмнение“.

Според Елена Гунчева, ваксините са експериментални продукти и самите фармацевтични компании са признали това.

Евелина БРАНИМИРОВА