"Назначаването на Джефри Ховениер за посланик на САЩ в Косово и Кристофър Хил в Сърбия има за цел да разшири влиянието на САЩ върху процесите, през които преминават тези две страни“, коментират политически анализатори пред прищинското издание Koha Ditore.

Виолета Хаксоли от Косовския демократичен институт казва, че администрацията на САЩ е поставила по-голям фокус върху региона и опитът на дипломати като Хил и Ховениер трябва да се използва за приключване на все още отворените процеси. "Всяка стъпка, която предприемаме в диалога, трябва да бъде в тясна консултация със Съединените щати, тъй като е доказано, че САЩ са единственият партньор, който твърдо заяви, че взаимното признаване е тяхната крайна цел в диалога между Косово и Сърбия“, отбелязва тя.

Междувременно бившият сръбски дипломат Зоран Миливоевич очаква тази година да види допълнителна интензивност по отношение на Косово. "Новият посланик на САЩ в Косово Джеф Ховениер е първият от триото нови посланици, които се очаква да пристигнат в региона, заедно с Кристофър Хил и новия посланик в Сараево. Това е част от новата стратегия на външната политика на САЩ, ръководена от Байдън, за решаване на нерешените въпроси в региона, така наречената недовършена работа, а именно Косово и Босна“.

Превод и редакция: Иван Христов