Смята се, че намерението на Вашингтон да не подкрепи изграждането на газопровода ЙистМед (EastMed), както се разбра от неофициален документ преди около три седмици, е премахнало елемент на натиск върху Анкара, като същевременно това принуждава Никозия да предефинира своята енергийна тактика, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.

Позицията на САЩ е проява на опасения, които кипяха през предходните години относно икономическата жизнеспособност на проекта. В същото време това също е в противоречие с зелената програма на Белия дом. Планът включва изграждането на 1250-километров подводен тръбопровод, който да доставя газ от Израел, Египет и Кипър през Гърция към ЕС.

Вместо това САЩ хвърлиха подкрепата си зад електрическата връзка между Гърция и Египет, потвърждавайки намерението си да третира най-голямата арабска страна като първостепенна точка за трансфер на чиста енергия към Европа.

В коментар пред "Катимерини“ говорител на американското посолство каза, че Вашингтон силно подкрепя енергийната интеграция в Източното Средиземноморие и водещата роля на Гърция. Служителят добави, че посланик Джефри Пайет ще насърчи по-нататъшното сътрудничество по схемата 3+1 (Гърция, Израел и Кипър плюс САЩ), което ще предостави нови пътища за енергийна диверсификация.

Говорителят също така каза, че Пайет многократно е изразявал силната подкрепа на Вашингтон за проекти като планираната електрическа междусистемна връзка от Египет до Крит и континенталната част на Гърция и предложения междусистемен конектор ЕвроАзия, който ще свърже електрическите мрежи на Гърция, Кипър и Европа.

Освен това, в отговор на въпрос на гръцки кореспонденти, говорител на Държавния департамент каза, че САЩ остават ангажирани със схемата за регионално сътрудничество 3+1 и считат енергийната сигурност на Европа за въпрос на национална сигурност.

Говорителят обаче отбеляза, че Вашингтон се фокусира върху технологиите за чиста енергия, които ще подготвят региона на Източното Средиземноморие за прехода към нова енергийна ера.

Превод и редакция: Иван Христов