НАТО "дължи задгробния си живот“ на Владимир Путин, пише Le Monde. Според автора на статията, ако не е била руската заплаха и исканията на Русия за признание на нейната сфера на влияние, то Алиансът още дълго би спорил по своите екзистенциални тревоги. И сега у него изведнъж отново се появи сила, а неговият генерален секретар Йенс Столтенберг дори каза, че опасността от въоръжен конфликт в Европа е реална.

Авторът на статията припомня, че през 2019 г. френският президент Еманюел Макрон обяви "мозъчната смърт“ на НАТО. В същото време, когато Доналд Тръмп беше президент в Съединените щати, в Европа имаше постоянни дискусии за приноса на всеки член към общата отбрана. А през 2021 г. имаше изтегляне на контингента от Афганистан.

Въпреки това, както отбелязва авторът на статията, в НАТО също така има такива, които защитават целия алианс, и такива, които се застъпват за отделна отбранителна система в Европа. Но докато Европа се превърне във федерация – което според изданието е утопия – НАТО ще продължи да защитава континента. Наскоро започнаха да говорят за присъединяване към НАТО в Швеция и Финландия. Авторът на статията отбелязва, че това също е специален знак, че европейците искат да бъдат в Алианса, особено ако Русия действа активно.

По време на френското председателство на ЕС Еманюел Макрон възнамерява да приеме стратегическа концепция за по-нататъшното развитие на Съюза, което да доведе до съвместно разпознаване на заплахите и развитие на способности, включително настъпателни сили. Но проблемът остава, че европейците все още нямат обща култура на сигурност, те се колебаят да използват силите си за противодействие на новите геополитически заплахи, например в индо-тихоокеанското пространство, в киберсферата, в космоса, в борбата срещу климатичните заплахи. Много партньори предпочитат да разчитат на НАТО, а реалните правомощия на ЕС предвиждат изоставяне на голяма част от националния суверенитет.

Но ако Владимир Путин несъзнателно помага за укрепване на западния лагер, тогава Джо Байдън може неволно да се противопоставя на това, отбелязва авторът на статията. На първо място има съмнения относно реалното му желание да включи ЕС в преговорите с Москва. Но по този начин той се върна към нормалните отношения между Вашингтон и неговите съюзници.

Взети заедно, последните промени са добри за НАТО. Самият Йенс Столтенберг отбелязва, че Алиансът трябва да преразгледа стратегическата си концепция и да се трансформира. И това трябва да се случи на следващата годишна среща на върха, която ще се проведе през юни в Мадрид. Укрепване на колективната отбрана, превъоръжаване, прекалибриране, за да се противопостави не само на Русия, но и да се подготви за евентуален сблъсък с Китай.

Ако европейците се съпротивляват на това, вярвайки, че НАТО не си струва да се занимава с китайския въпрос, тогава Съединените щати ще действат независимо, но европейците ще трябва да платят за абдикацията си. Така в Европейския съюз, който все още е крехък, могат да възникнат нови въпроси и нови дилеми, пише Le Monde.

Превод и редакция: Иван Христов