Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че на фона на напрегнатите преговори с Русия, НАТО трябва да се "готви за най-лошото“. В същото време той обеща, че Лондон "ще отблъсне агресорите“ на фона на опасенията от евентуална инвазия на Москва в Украйна, пише The Independent.

Говорейки на събитие, отбелязващо 40-годишнината от войната на Фолклендските острови, Бен Уолъс каза, че разстоянието "не трябва да пречи на Великобритания“ в усилията й да "защити онези, които не могат да се защитят“, докато Западът се изправя срещу руската "агресия“ по отношение на съседна Украйна .

Междувременно важните преговори в Женева между САЩ и Русия досега, очевидно, не са довели до никакви резултати поради разногласия между страните както по Украйна, така и по други спорни въпроси. В същото време Москва събра група от десетки хиляди войници на украинската граница. Имайки предвид това, основната цел на преговорите е да се предотврати криза, която заплашва да прерасне в пълномащабен военен конфликт.

В предупреждение до руския президент Владимир Путин, Уолъс каза, че страниците на историята са "пронизани с последствията, пред които са изправени онези, които подценяват нашия малък остров“, добавяйки, че Великобритания няма да отстъпи пред "мащаба на проблема“ в Източна Европа.

"Всички знаят за събитията в Европа, които се случват тази седмица, а по-рано информирах Камарата на общините за нашите опасения относно продължаващата руска агресия срещу Украйна и безумните опити да се отклони вниманието с фалшиви изявления и истории за експанзионизма на НАТО“, каза министърът на отбраната.

"Така че, докато се надяваме на най-доброто по отношение на дипломатическите усилия тази седмица, не трябва да сме прекалено оптимисти и трябва да се подготвим за най-лошото“, добави Уолъс. "Паралелите със събитията отпреди 40 години едва ли се нуждаят от въведение, но според мен заплахите за нашата страна, нашия народ, нашите съюзници и нашата територия, идващи от всяка посока и по всяко време, са от най-голямо значение“.

"Нашите врагове не трябва да поставят под съмнение решимостта на Великобритания да се бори срещу агресорите и да защити онези, които не могат да защитят себе си и нашите ценности“, подчерта той. "Разстоянието, както и мащабът на проблема, не трябва да пречат на Великобритания, а страниците на историята са изпъстрени с последствията, пред които са изправени онези, които подцениха нашия малък остров“.

Министерството на външните работи и международното развитие също призова Русия "да спре актовете на агресия“, като отбеляза, че всяка инвазия в Украйна би довела до "сериозни последици“.

Говорител на министерството също каза: "Обединеното кралство работи в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, включително Съединените щати, за да даде да се разбере на Русия, че сме против нейната кампания за подкопаване на нейните демократични съседи. Русия трябва да спре своите актове на агресия и да тръгне по пътя на дипломацията“.

Превод и редакция: Иван Христов