Все още няма съществени причини за оптимизъм по отношение на преговорите на Русия със САЩ за гаранции за сигурност, каза Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Руската федерация. Преговорите се проведоха в Женева предния ден, 10 януари. Руското външно министерство ги нарече трудни, САЩ смятат преговорите за честни и откровени, пише вестник "Коммерсанть“.

Песков обсъди тази тема по време на пресконференция. "Засега, да кажем, не виждаме съществена причина за оптимизъм. Заслужава положителна оценка и тази положителна оценка беше дадена от Рябков (заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков) за това как се проведоха тези преговори, имам предвид техния характер, тоест: отворен, съществен и пряк“, каза представителят на Кремъл.

Основната тема на разговорите са били исканията на Русия за гарантиране на сигурността от САЩ и НАТО. Москва, по-специално, иска гаранции, че НАТО няма да се разширява и че няма да разположи ударни системи в Европа. Алиансът нарече предложенията на руската страна неприемливи.

Превод и редакция: Иван Христов