Хоспитализациите с COVID-19 в Съединените щати трябва да надминат рекорда толкова бързо, колкото и случаите, предизвикани от разпространението на варианта Омикрон, съобщава The Washington Post.

Около 141 385 пациенти с COVID-19 са били хоспитализирани в понеделник, малко под антирекорда от януари 2021 г.

Миналата зима, преди ваксинациите да станат лесно достъпни, 142 273 пациенти бяха хоспитализирани с COVID-19, отбелязва Post.

Разработчиците на модели на заболявания прогнозират, че общият брой на хоспитализациите в САЩ ще достигне 275 000 до 300 000 при пика на варианта Омикрон, който вероятно ще се случи по-късно през януари, според вестника.

Съобщава се, че скокът е довел до безпрецедентен недостиг на персонал в медицинските заведения, които са затрупани от толкова много пациенти, нуждаещи се от грижи, което създава "перфектна буря“ за криза в болниците в цялата страна.

Случаите също скочиха до над 700 000 на ден в Съединените щати, което е много повече от миналогодишната вълна, съобщава The New York Times.

Здравните експерти обаче посочват, че броят на случаите сега може да бъде по-малък повод за безпокойство, отколкото по време на предишни вълни, поради намалената вирулентност на варианта Омикрон, съчетано с броя на американците, защитени от ваксини и бустерни дози, които по-специално значително повишават защитата от инфекция и тежко заболяване, хоспитализация и смърт.

Вариантът Омикрон обаче е много по-заразен от предишните варианти на COVID-19, като по този начин причинява повече случаи като цяло. Но със значителния обем на случаите и огромния брой от тези, които все още не са ваксинирани в страната, все още се поставя голямо напрежение върху болниците.

Броят на хоспитализациите са ключов маркер за текущата тежест на пандемията, тъй като показват ефектите от вируса извън тестването и малките случаи, отбелязва Times.

Смъртните случаи от COVID-19 не се увеличават толкова бързо, колкото заразяванията, според вестника, но все пак предизвиква загриженост за здравните служители.

Превод и редакция: Иван Христов