Повече от 7 милиона нови случая на COVID-19 са съобщени в Европа през първата седмица на 2022 г., съобщи Ханс Клуге на брифинг във вторник.

"През първата седмица на 2022 г. регионът регистрира повече от 7 милиона нови случая на COVID-19, удвоявайки броят им за две седмици. Към 10 януари 26 държави съобщават, че повече от 1% от населението им се заразява с COVID-19 всяка седмица. Коефициентите на смъртност остават стабилни и продължават да са най-високи в страните с висока заболеваемост от COVID-19, съчетана с по-нисък обхват на ваксинации“, каза той, цитиран от ТАСС.

50 от 53-те страни в Европа и Централна Азия са съобщили за случаи на Омикрон, продължи Клуге. "Той бързо се превръща в доминиращ вирус в Западна Европа и сега се разпространява на Балканите“, обясни той.

При тази скорост Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) прогнозира, че повече от 50% от населението на региона ще бъде заразено с Омикрон през следващите 6-8 седмици. "Данните, събрани през последните седмици, потвърждават, че Омикрон има висок потенциал за пролиферация, тъй като мутациите, които има, му позволяват по-лесно да се прикрепи към човешките клетки и може да зарази дори тези, които преди това са били заразени или ваксинирани“, продължи Клуге.

Поради огромните мащаби на предаване на вируса, сега има увеличение на броя на хоспитализациите на пациенти с COVID-19. Това представлява предизвикателство за здравните системи и предоставянето на услуги в много страни, където щамът се е разпространил бързо.

Клуге е дълбоко загрижен, че тъй като този вариант се движи на изток, неговото въздействие остава да се види в страни, където степента на ваксиниране е по-ниска и където последствията от инфекция сред неваксинираните могат да бъдат по-тежки. "Вземете примера с Дания, където през последните седмици имаше скок в инфекциите с Омикрон, където процентът на хоспитализация с COVID-19 за неваксинирани пациенти беше шест пъти по-висок, отколкото за тези, които бяха напълно ваксинирани седмица преди Коледа. Обединеното кралство показва, че 96% от бременните жени, приети в болница със симптоми на COVID-19 между май и октомври 2021 г., не са били ваксинирани, една трета от тях са имали нужда от дихателна подкрепа“, коментира той.

Превод и редакция: Иван Христов