Прездентът на Албания Илир Мета заяви в хода на протичащата си визита в Скопие, че не би искал неговата страна да бъде разделяна от Република Северна Македония по пътя към преговори за членство в Европейския съюз.

В интервю пред скопската "ТВ 21“ Мета подчерта, че двете съседни държави трябва да засилят усилията си съвместно да вървят по пътя към ЕС и да намерят решение със София за отблокиране на началото на преговорите, както и че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка за присъединяване към ЕС.

Според него българското вето върху Македония е неоправдано, защото е недопустимо двустранният въпрос да се превърне в пречка за разширяването на ЕС, което да доведе до блокиране на всяка страна-членка във всеки един момент.

Мета каза, че скоро ще посети българския президент Румен Радев и ще обсъди какво може да се направи за намиране на решение на българо-македонския спор.

"Никога няма да поискам да ни разделят (в преговорите), защото не само сме две съседни държави, но сме изключително заинтересовани от напредъка на РС Македония.“ "И ако се движи по-бързо от Албания, нека напредва, Албания няма причина да я дърпа назад“, каза Мета.

Албанският президент е на тридневно посещение в Северна Македония.

Превод и редакция: Иван Христов