Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че две дози от ваксината на компанията не дават достатъчна защита срещу варианта на коронавируса Омикрон, а първоначалните дози са загубили също голяма част от ефикасността си за предотвратяване на хоспитализация.

В изказване на конференцията на J.P. Morgan, излъчено от Yahoo! Finance, Бурла подчерта важността на това, хората да си поставят трета доза Pfizer, за да се защитят и от Омикрон.

"Двете дози не са достатъчни за омикрон“, каза Бурла. "Третата доза от настоящата ваксина осигурява доста добра защита срещу смъртни случаи и прилична защита срещу хоспитализация“.

По думите му, омикрон е по-трудна цел от предишните варианти. Омикрон, който има десетки мутации, може да заобиколи част от защитата, предоставена от оригиналните две дози на Pfizer.

Бурла каза пред CNBC по-рано в понеделник, че Pfizer ще има готова ваксина, която е конкретно насочена към омикрон, през март, въпреки че той каза, че не е ясно дали ще е необходима или не.

Бурла каза също на CNBC, че трябва да се направят още тестове, за да се определи дали са необходими или не четвърти дози.



Превод и редакция: Иван Христов