Съединените щати отчетоха 1,35 милиона нови коронавирусни инфекции в понеделник, съобщава Reuters. Това е световен рекорд и, според агенцията, индикатор, че разпространението на Омикрон не се забавя въпреки всички мерки и кампанията за ваксинация.

Предишният рекорд беше 1,03 милиона случая на 3 януари. Голям брой случаи се съобщават всеки понеделник, тъй като много щати не докладват през почивните дни. Средната за седем дни за новите случаи се е утроила за две седмици до над 700 000 нови инфекции на ден.

Рекордът за нови случаи дойде същия ден, в който бе регистриран и рекорд по хоспитализации във връзка с COVID-19, които са се удвоили за три седмици, според данните на Reuters. Повече от 136 604 души са хоспитализирани с COVID-19, надминавайки рекорда от 132 051, поставен през януари миналата година.

Въпреки че вариантът Омикрон е потенциално по-малко тежък, здравните служители предупредиха, че огромният брой инфекции може да натовари болничните системи, някои от които вече са спрели избираемите процедури, тъй като се борят да се справят с увеличаването на пациентите и недостига на персонал.

Ръстът на случаите разстрои работата и на училищата в САЩ, които се борят с липсата на персонал, учители и шофьори на автобуси.

Чикаго отмени часовете за четвърти ден, тъй като районът и учителите не успяха да се споразумеят как да се справят с увеличените инфекции.

Ню Йорк спря обслужването на три линии на метрото, тъй като голям брой работници бяха болни, според акаунта му в "Туитър“. Плановете на компаниите работниците да се върнат на работа също са пропаднали.

Смъртните случаи са средно 1700 на ден, в сравнение с около 1400 през последните дни, но в рамките на нивата, наблюдавани по-рано тази зима.

Вероятно е необходима преработена ваксина срещу COVID-19, която е насочена конкретно към варианта Омикрон, каза в понеделник главният изпълнителен директор на Pfizer, добавяйки, че неговата компания може да има готова за пускане на пазара до март.

Според последните данни на Our World In Data, 62,5% от населението на САЩ, или над 206 милиона души, имат поставени най-малко две дози от препаратите срещу Covid.

Превод и редакция: Иван Христов