Новият посланик на САЩ в Прищина Джеф Ховенир връчи акредитивните си писма на президента на Косово Вйоса Османи, съобщава Gazeta Express.

Османи приветства посланик Ховениер и го увери, че "САЩ няма да намерят друг съюзник, по-отдаден и лоялен от Република Косово“.

"За мен е чест да представя новия посланик на САЩ в Република Косово, г-н Джеф Ховенир. В много важен момент за двете ни страни, за мен е удоволствие да приветствам днес в Прищина посланик Ховенир, който е много близо до Република Косово, защото е служил тук по-рано и разбира много добре динамиката на нашата страна“, заяви президентът. По думите й, Косово се е променило към по-добро от това, което посланик Овение може да си спомни от службата си в миналото. "Но едно нещо остава последователно през цялото време. Това са нашите отношения, партньорство и приятелство със Съединените американски щати“, каза Османи., която е уверена, че Косово е благословено да има САЩ за приятел.

Посолството на САЩ обяви на 28 декември 2021 г., че Джефри Ховенир е положил клетва като нов посланик на САЩ в Република Косово.

Джефри М. Ховениер, дипломат от кариерата на Висшата външна служба с ранг министър-съветник, служи като заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Анкара, Турция, където изпълнява длъжността временно поверен в делата от август 2018 г. до юли 2019 г. Преди това той беше временно изпълняващ длъжността заместник-ръководител на мисията и министър-съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Берлин, Германия. Той също така е служил в мисии на САЩ в Хърватия, Гърция, Панама, Парагвай и Перу; в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ); относно персонала на специалния пратеник на ООН за статута на Косово; и временни назначения в Сърбия, Черна гора и делегацията на САЩ по време на мирните преговори за Косово през 1999 г. Неговите задачи във Вашингтон включват служба като директор по въпросите на Централна и Югоизточна Европа в Съвета за национална сигурност и в Европейското бюро на Държавния департамент, отговарящо за въпросите на НАТО и Централна Европа. Г-н Ховенир е прекарал голяма част от кариерата си, обхващаща над 31 години, в региона на Европа и Евразия с фокус върху въпросите на сигурността. Този богат и практически опит в региона, съчетан с неговия управленски опит и демонстрирана способност да ръководи големи междуведомствени екипи, както и офиси, ориентирани към политиката, го прави добре квалифициран кандидат за посланик на САЩ в Косово. Ховенир е получил многобройни награди Superior Honor и Senior Performance Awards и притежава правителствени отличия от Република Косово. Родом от щата Вашингтон, той има магистърска степен от Джорджтаунския университет и бакалавърска степен от университета Бригъм Йънг. Владее немски, гръцки, сърбо-хърватски и испански език.

Превод и редакция: Иван Христов