Преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Македония следващия вторник президентът Румен Радев проведе вчера заседание на Съвета за национална сигурност по темата Република Северна Македония и ролята на България в разширяването на ЕС, а опозицията ГЕРБ разкритикува Петков и Радев, че правят грешни стъпки и че отварят възможността за нарушаване на националния консенсус, постигнат в българския парламент през 2019 г, пише скопското издание "Слободен Печат“, като отбелязва, че и опозицията в югозападната ни съседка критикува бъдещия премиер Димитър Ковачевски, че няма легитимност да преговаря с Петков, защото не е пряко избран от народа. Според анализатори предложенията на Петков за разширяване на сътрудничеството между София и Скопие в няколко направления е точно в духа на добросъседството и решението не трябва да бъде обременено със срокове.

Изданието отбелязва, че бившият външен министър Екатерина Захариева разкритикува Радев, че две години не е свикал Съвета за сигурност, което според нея е против закона. Депутатът Захариева каза, че досега Радев е трябвало да бъде призован поне по четири теми - кризата с Ковид, инфлацията, цените на енергията и конфликтите между Русия, Украйна и ситуацията в Казахстан, които са "много по-важни теми от Северна Македония“. Тя добавя, че не вижда заплаха за националната сигурност на България от РСМ.

Колегата й от депутата от ГЕРБ Даниел Митов изрази съмнение, че българският национален консенсус за Македония е под въпрос.

"Не разбирам какво се цели със свикването на Съвета, защото в България има национален консенсус по темата за РСМ и никой не е изразил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов. Със свикването на Съвета за сигурност този консенсус може да бъде нарушен. Не знам дали това не е целта. Президентът Радев явно е поел някои отговорности по време на двете служебни правителства и сега се опитва да прехвърли отговорността на политическите партии за неизпълнението на тези ангажименти“, каза Митов.

Той оцени, че посещението на премиера Петков в Скопие е жест, който дава основание да се мисли за намерението за промяна на българската позиция.

Основната опозиция в югозападната ни съседка ВМРО-ДПМНЕ също не пропусна да разкритикува предстоящата среща Петков-Ковачевски.

"Македонският народ не се нуждае от фалшиви оптимистични изявления, има нужда от дипломатическа готовност, капацитет и решителност в преговорите, нещо, което нямат СДСМ, Ковачевски и специалният представител Бучковски“, казват от ВМРО-ДПМНЕ и напомнят за Резолюцията на Събранието на РСМ.

Бившият посланик в България Мариан Гьорчев казва, че предложението на Петков за разширено сътрудничество е в духа на Договора за приятелство.

"Очаквам задълбочаване на диалога между двете страни и неговото по-добро качество от предишния. Петков е получил образованието си в САЩ и е имал привилегията да бъде възпитан в онзи демократичен дух, който дава надежда, че отношенията могат да започнат да се развиват и задълбочават. Но не трябва да поставяме времеви рамки, не можем да бъдем под този натиск на постоянни очаквания. Разговорите трябва да текат и ние трябва да се съсредоточим върху нашите стълбове. Имаме Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС и 13 положителни препоръки от ЕК за започване на преговори за членство. Да продължим да развиваме икономиката, инфраструктурата, политическия диалог, гражданското общество, да инвестираме във върховенството на закона. И да оставим историята на историците, защото е трагедия политиците да се занимават с история. Трябва да имаме честно отношение един към друг, да кажем открито, това можем, това не можем. С помощта на Съединените щати може да се намери взаимно приемливо решение, не компромис, а обща визия за Европа и бъдещето. Важно е тези комисии, за които говори Петков, да започнат работа, да се назначи посланик в София и полека-лека да се изгражда доверие. И ако постигнем целите у дома и си направим домашните, ЕС ще ни потърси“, обяснява Гьорчев.

Превод и редакция: Иван Христов