Експертът на Световната здравна организация (СЗО) Мария ван Керхове предположи, че предполагаемият хибрид на вариантите на коронавируса "делта“ и "омикрон“ може да е резултат от лабораторна грешка, предава ТАСС.

"Щамът "делтакрон“ е много вероятно да се е образувал от замърсяване по време на секвенирането“, написа Керкхове в профила си в "Туитър“. По-рано тя заяви, че тъй като "все повече хора влизат в контакт помежду си, без да използват социални и здравни [рестриктивни] мерки, както и на фона на разпространението на грип и коронавирус, ще има поява на коинфекции“.

Експертът помоли да не се използват термини като "делтакрон“, "флурона“ или "флурон“ за обозначаване на едновременната циркулация на различни вируси, тъй като по нейните думи те означават "комбинация от вируси или щамове, а това не се случва“. Керхове препоръча да се ваксинират срещу коронавирус и грип, да се спазва дистанция, да се носят маски, да се избягват тълпи и редовно да се проветряват помещенията.

В събота Леонтиос Кострикис, ръководител на лабораторията по биотехнология и молекулярна вирусология в Кипърския университет, каза, че ръководената от него изследователска група е открила нов вариант на коронавируса на острова, който е хибрид от делта и омикрон щамовете. Изследователите нарекоха новия вариант "делтакрон“.

Превод и редакция: Иван Христов