Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори. Това каза президентът Румен Радев след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи,120 хиляди от които са и български граждани, а с това и гражданите на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произхода. Правата на македонските българи са ключов елемент от копенхагенските критерии за членство в ЕС. Те не могат да бъдат предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена в декларация от НС от 2019 година“, каза той.

Държавният глава заяви, че България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да ползват своите езици според Конституцията на държавата и да се самоопределят според собствено самосъзнание.

"Преди 30 години – на 15 януари 1992 година, България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена независима държава, България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици според Конституцията на своята държава В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на РСМ“, посочи Румен Радев.

"КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните балкани в ЕС, което е стратегически интерес на България, съвпадащ с интересите на нашите партньори и съюзници от Европейския съюз и НАТО. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония, който е в застой. Констатирано беше, че в продължение на 5 години след подписване на договора ни от 2017 година страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранция за изпълнени на поетите ангажименти. В резултат на проведената през септември 2019 година Консултативна среща при президента на Републиката с участието на представители от изпълнителната и законодателната власт бе приета рамкова позиция относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране: република Северна Македония и Република Албания от Министерски съвет, подкрепена с декларация н 44-ото НС. Посочените документи са основа на политиката по отношение на разширяването на ЕС с Република Северна Македония И Република Албания и обосноваха последователно отстоявания отказ на България да одобри началото на преговорите за членство на РСМ“, каза още той.