Темата за нашата история, за нашето национално съзнание много пъти е била национален дебат. Това каза д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование“ КТ Подкрепа, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Моята радост като лидер на Синдикат "Образование“, е, че обикновено сме имали обединение по важните теми. Това е един такъв пример, по който също ние виждаме едно абсолютно национално обединение, политическо, национално и всякакъв друг аспект, което показва, че нашето национално съзнание в никакъв случай не е заспало и ние можем да отстояваме националната позиция“, отбеляза Юлиян Петров.

Няма как членството на Северна Македония в ЕС да бъде изтъргувано, посочи той.

"Няма как българските учили по история да преподават нещо различно, нещо, казано с други думи или нещо, което не отговаря на историческата истина. Затова си позволихме да подкрепим нашето правителство, нашия президент в тази позиция. Нашата позиция, разбира се, съвпада с националната позиция. И много ни се иска да няма някакви виражи или някакви завои от тази позиция, защото както сме го казали и в нашата декларация, всяко правителство, което предаде националния интерес, ще бъде наказано не само от собствения си народ, но и от собствената си история за вечни времена. Нека да го знаят. Подкрепяме безрезервно преговарящите, правителството, президента, но нека и те да отстояват това, което са казали и последно написаха 2019 година“, допълни още Юлиян Петров.

Евелина БРАНИМИРОВА