Европейският съюз не е в състояние да действа като събеседник, който би могъл да наложи своята гледна точка по украинското досие и това обяснява отсъствието на ЕС на преговорите в Женева между Русия и САЩ на 10 януари, пише швейцарският вестник Le Temps.

Според изданието "не е достатъчно да сме официално обединени, за да имаме тежест в стратегическия световен баланс през 2022 г.“. "Каквито и усилия да положи администрацията на (американския президент Джо) Байдън, за да увери европейците, че нищо няма да бъде сключено зад гърба им, дипломатическата реалност всъщност говори за баланса на силите“, отбелязва вестникът, подчертавайки: “Русия вярва, че само ръководителят на Белия дом "може да даде гаранциите, които тя изисква“. От своя страна "американците, които предупредиха Москва в неделя за риска от "конфронтация“, потвърждават, че все още се виждат като крайни гаранти на сигурността в Стария свят“.

Според Le Temps "няма нищо неочаквано в тази формула“. "Докато показва достатъчна активност в сферата на сигурността и завоюва своя "суверенитет“ в началото на 2022 г., Европейският съюз все още не е в състояние да предложи военна алтернатива на НАТО – съюз, който е под командването на САЩ от създаването си през 1949 г.," се казва в статията. Вестникът смята, че ЕС, който "не иска да мисли за себе си като военен съюз“, трябва в настоящия контекст "да се поучи от тази неспособност“ и преди всичко "да поиска спешен двустранен диалог с Москва, така както предложиха миналата година Франция и Германия". След това трябва да си осигурите съгласието на "своя естествен съюзник, Съединените щати“ за участие в "предстоящите дискусии“. И накрая, Европейският съюз трябва да "дефинира бъдещия периметър на своето разширяване“ и по този начин "бъдещите граници, които всички негови държави-членки ще бъдат готови да защитават“, заключава вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков