В Кипър е открит хибрид от щамовете на коронавируса "Делта“ и "Омикрон". Тъй като се основава на "Делта“ щама и съдържа генетични мутации от "Омикрон“, учените го нарекоха "Делтакрон“, пише македонският вестник “Слободен печат“.

Леонидос Кострикис, професор по биология в Кипърския университет, нарече новия хибрид "Делтакрон“ и предупреди, че светът "те първа трябва да разбере дали този щам е по-патологичен или по-заразен, или дали ще надделее над досегашните варианти".

Говорейки пред местни медии, Кострикис обясни, че новият вариант, наречен "Делтакрон“, споделя генетичния фонд на "Делта“ щама заедно с някои от мутациите на "Омикрон“.

"Открихме значителен брой мутации, които преди това бяха открити само в щама "Омикрон“, който се различава от другите варианти по това, че има 30 мутации“, каза той.

"Десет от тях са идентифицирани в тези проби, взети в Кипър“, каза Кострикис.

Той добави, че вариантът е идентифициран в 25 проби, взети в Кипър, от които 11 души са хоспитализирани за коронавирус и 14 от общото население.

"Честотата на мутациите е по-висока сред тези в болницата, което може да означава, че има връзка между "Делтакрон“ и хоспитализацията. "Напълно възможно е този специфичен вариант да не е идентифициран никъде другаде по света."

Кострикис обаче каза, че хибридът вероятно ще бъде изпреварен от варианта "Омикрон", който вече циркулира масово.

"Революционните изследвания и открития на екипа на д-р Кострикис ни карат да се гордеем с нашите учени, защото това изследване поставя Кипър на международната карта, когато става въпрос за здравни проблеми“, каза министърът на здравеопазването Михалис Хаджипантелас.

Въпреки че някои изразиха загриженост относно съобщенията за нов щам на Сovid-19, няколко учени отхвърлиха откритието като фалшива тревога.

Превод и редакция: Юлиян Марков