Сдружението на екологичните организации на Сърбия организира в събота нови блокади в цялата страна в знак на протест срещу добива на литий и проекта на компанията "Рио Тинто“ "Ядар“. Според кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) е имало леки инциденти в Белград в близост до Сава център и в Нови Сад близо до магистралата Белград-Суботич, тъй като някои шофьори, чиито превозни средства са били спрени заради блокадата, са се опитали да се разправят вербално, а някои и физически с протестиращите, информира македонската редакция на Радио “Свободна Европа".

Организаторите на блокадата обявиха радикализация на протестите за следващата седмица. Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза по-рано в събота, че правителството на страната е близо до решението да анулира всичко, свързано с "Рио Тинто“, и да отнеме всички разрешения, дадени на тази компания.

През ноември и декември в Сърбия бяха организирани масови блокади заради недоволство от проекта Рио Тинто, както и противоречиви закони за отчуждаване на земя и референдум, след което законът за отчуждаване беше оттеглен.

Превод и редакция: Юлиян Марков