Протестиращи срещу ваксинационните пропуски се събраха в градове в цяла Франция в събота, заклеймявайки намерението на президента Еманюел Макрон да "вбеси“ хората, отказващи ваксинации срещу Covid-19, като затяга ограниченията на гражданските им свободи, предава Reuters.

Макрон заяви тази седмица, че иска да дразни неваксинираните хора, като направи живота им толкова сложен, че в крайна сметка те да се ваксинират. Неваксинираните хора са безотговорни и недостойни да бъдат считани за граждани, добави той.

В Париж протестиращите отвърнаха, като възприеха жаргонната му формулировка, скандирайки "Ще ви вбесим“.

Други носеха лозунги с надпис "Не на ваксинационния пропуск", препратка към законодателния натиск на Макрон да изисква доказателство за ваксинация, за достъп до места като кафенета, барове и музеи.

Протестиращите се събраха и по улиците в Марсилия, Нант и Льо Ман, наред с други градове.

"(Думите на Макрон) бяха последната капка. Ние не сме безотговорни“, каза болничният администратор Виржин Уже, която е избегнала задължителна ваксинация за здравните работници, защото се е заразила с коронавирус в края на миналата година.

Протестиращите обвиняват Макрон в потъпкване на свободите им и неравностойно отношение към гражданите. Той казва, че свободите носят отговорности, които включват защита на здравето на другите.

Франция регистрира повече от 300 000 нови заразени с коронавирус за втори път за седмица в петък. Хоспитализациите, включително пациенти с Covid-19 в интензивни отделения, нарастват постоянно, което натоварва здравната система.

Някои болници съобщават, че около 85% от пациентите в интензивно отделение не са ваксинирани срещу Covid-19. Данните показват, че 90% от лицата над 12 години, отговарящи на условията за ваксинация срещу коронавируса, са напълно ваксинирани.

Хората във Франция вече трябва да представят доказателство за ваксинация или отрицателен тест, за да влизат в ресторанти и барове и да използват междурегионални влакове. Но с нарастването на инфекциите с щама "Омикрон“, правителството иска да се откаже от опцията за тестване.

Три месеца преди президентските избори, грубият език на Макрон изглежда беше пресметнат, засягайки нарастващо разочарование в обществото срещу неваксинираните.

Съперникът му от консерваторите Валери Пекрес каза, че Макрон забива клин в страната. Крайнодесният кандидат Ерик Земур осъди "детинските“, според него, изказвания на президента.

По улиците на столицата протестиращите обвиниха Макрон, че политизира пандемията преди изборите.

"Искам той да вбеси наркодилърите и престъпниците, а не обикновените хора“, каза един 55-годишен протестиращ, пожелал анонимност, защото управлява бизнес.

Превод и редакция: Юлиян Марков