Съединените щати биха могли да добавят Русия към своя списък на страните с най-строги ограничителни мерки, ако нападне Украйна, съобщи Associated Press, позовавайки се на собствени източници.

Според информацията ограниченията за износ в случай на руска агресия срещу Киев могат да бъдат съпоставими с прилаганите от САЩ санкции спрямо Куба, Сирия, Северна Корея и Иран. "Ние, в координация с нашите съюзници и партньори, незабавно ще нанесем тежки и огромни загуби на руската икономика, включително нейната финансова система и сектори, които Кремъл смята за критични“, е казал американски служител, цитиран от агенцията.

По-рано Bloomberg съобщи, че американската администрация обмисля варианта за ограничаване на износа на високотехнологични продукти за Руската федерация, както и на микроелектроника, която се произвежда по американски технологии или софтуер. Списъкът с компоненти и стоки може да варира от авионика и инструменти до смартфони, игрови конзоли и телевизори.

Високопоставен служител на американската администрация каза в събота на брифинг за предстоящите руско-американски преговори за сигурност, че Русия ще бъде изправена пред "финансови и икономически санкции" и дипломатически последици в случай на агресия срещу Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков