Съединените щати са уведомили Гърция, Кипър и Израел, които се договориха за бъдещото изграждане на газопровода EastMed в Източното Средиземноморие, че не подкрепят проекта. Това съобщи в събота гръцкият информационен портал Defense-point.gr.

Според медията Вашингтон е изпратил неофициален документ до столиците на трите държави, в който заявява, че не подкрепя изграждането на този газопровод "както по екологични, така и по икономически причини“. Американската администрация също така подчертава, че този проект провокира напрежение в региона.

Както отбелязва порталът, позицията на САЩ предизвиква реакция от заинтересованите държави, а по отношение на Гърция и Кипър проблемът е още по-голям, тъй като и двете страни остават верни съюзници на Съединените щати и никога не са създавали проблеми на Вашингтон, за разлика от Турция. Онлайн изданието отбелязва още, че средства за изграждането на газопровода не са били искани от САЩ - проектът ще бъде подкрепен от Европейския съюз и компании, които извършват проучвателни работи в Източното Средиземноморие.

Според портала тази позиция на Вашингтон е свързана с решението да се избягват конфликти с настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган до изборите в тази страна, които са насрочени за юни 2023 г.

"Американците се надяват, че действащият президент ще бъде победен и ще се отърват от него демократично. Въпреки това, в контекста на тази лоша не водеща на никъде политика, те застрашават отношенията си с лоялните си съюзници Израел, Гърция и Кипър,“ пише Defense-point.

Превод и редакция: Юлиян Марков