Русия продължава да държи под напрежение украинската граница. Американското издание The New York Times публикува нова карта на концентрацията на руските войски край Украйна. По предварителни данни там има около 100 000 руски военни.

Според вестника най-новата карта е съставена въз основа на информация, получена от украински и западни официални лица, както и от сателитни снимки.

Изданието отбелязва, че руските войски обграждат Украйна от три страни. На картата са отбелязани видовете войски и техният брой, посочени са видовете оборудване. По предварителни данни около 100 000 руски войници са разположени в района на украинската граница.

Анализатори, анкетирани от NYT, не отговарят еднозначно дали Русия възнамерява да атакува Украйна. В същото време те посочват, че Москва е на път да получи всичко необходимо за масирана инвазия.

Картата показва десетки места на концентрация на руски войски с артилерия, тежка техника и танкове. По-специално, три групи са разположени недалеч от Воронеж, две групи са по-близо до границата на Беларус, друга е близо до Волгоград, две са недалеч от окупирания Донбас, по една в Краснодарския край и в окупирания Крим.

По-рано Reuters съобщи, че Русия продължава да насочва военни сили към границите на украинската държава. Компанията Maxar Technologies, която работи в областта на разузнаването, пусна нови сателитни снимки, показващи нова концентрация на руски войски близо до границите на Украйна и в превзетия Крим. Руснаците докараха на полуострова стотици бронетранспортьори, танкове, самоходна артилерия и системи за противовъздушна отбрана. Натрупване на сили е регистрирано на полигона Солоти, в град Елня и на полигона Погоново край Воронеж.

В допълнение, британската отбранителна и разузнавателна компания Janes също публикува сателитни снимки, показващи продължаващото преместване на руски войски към украинските граници.

Превод и редакция: Юлиян Марков