Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обвини Русия в "манипулации" и прокарване на "фалшив разказ", че страната е под заплаха от Украйна и НАТО, за да оправдае натрупването на войски близо до границата й с бившата съветска република, предава Reuters.

Блинкен се обърна към репортери в Държавния департамент преди срещите на американски и руски дипломати в Европа следващата седмица, насочени към намаляване на напрежението между Русия и Запада, и след виртуална среща с външните министри на НАТО по-рано в петък.

Блинкен каза, че Русия е работила години наред, за да подкопае демократичните институции на Украйна, да се намесва в нейната политика, да блокира енергетиката и търговията и да сее недоверие с пропаганда и дезинформация.

Русия е позиционирала близо 100 000 войници близо до границата си с Украйна "с планове да мобилизира два пъти повече в много кратки срокове" и оправдава това с "дезинформация", че Украйна се стреми да провокира конфликт, каза Блинкен.

"Това е все едно лисицата да каже, че трябва да атакува кокошарника, защото обитателите му по някакъв начин представляват заплаха. Виждали сме такива манипулации и преди“, каза Блинкен, имайки предвид превземането на Крим от Русия през 2014 г. и подкрепата на сепаратистите в региона на Донбас.

"Идеята, че Украйна е агресор в тази ситуация, е абсурдна“, каза Блинкен, добавяйки, че Москва "едновременно създава фалшивия разказ, че НАТО заплашва Русия“.

Но дипломатическото решение все още е възможно и за предпочитане и има области за потенциален напредък в срещите следващата седмица, каза Блинкен.

"Следващата седмица ще потвърдим отново нашата готовност да увеличим прозрачността, да въведем нови мерки за намаляване на риска и да подновим усилията си за справяне с ядрените и конвенционалните заплахи за европейската сигурност“, каза той. "Но отново това трябва да е двупосочна улица."

Превод и редакция: Юлиян Марков