Външните министри на НАТО призоваха за диалог, дипломация и деескалация в отношенията с Русия преди срещата на Съвета НАТО-Русия на 12 януари. Това съобщи в "Туитър“ постоянната мисия на САЩ към НАТО след извънредна видеоконференция на външните министри на Алианса, проведена в петък. Постоянното представителство също така отбеляза, че страните от НАТО "изразиха единство“ в контекста на обвиненията срещу Русия в "агресия срещу Украйна“, предава TACC.

"В навечерието на предстоящия Съвет Русия-НАТО министрите подчертаха необходимостта от дипломация, диалог и деескалация“, съобщиха от постоянната мисия на САЩ.

"Всички външни министри на страните показаха единство в отговор на руската агресия срещу Украйна“, се казва в изявление на американската мисия към НАТО.

Както каза пред ТАСС по-рано в петък дипломатически източник в мисия в Брюксел на една от европейските държави, основната цел на тази среща е била да се обсъди "обща позиция в рамките на започващите преговори между САЩ и Русия за европейската сигурност въпроси и в контекста на предстоящото заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари“.

Официално щабът на НАТО по-рано назова целта на непланираната видеоконференция на външните министри – "да обсъдят съсредоточаването на руските сили на територията на Украйна (НАТО има предвид Крим – бел. ТАСС) и около нея и по-широки въпроси на европейската сигурност“.

Превод и редакция: Юлиян Марков