Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, в изявление пред катедралата в Скопие, на въпрос на журналист относно предложението на Слави Трифонов за премахване на визовия режим за българи от САЩ за сметка на деблокиране на европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ) и преговорите с България, каза, че Слави Трифунов е един от основните промотъри и македономразци, популяризирани публично, а бъдещият премиер на РСМ Димитър Ковачевски няма легитимност да преговаря за идентичността на македонския народ и че "гласът на народа трябва да се чуе в преговорите с България“, цитира думите му скопското електронно издание “Курир“..

"В рамките на няколко дни имаме няколко различни изказвания на комика Трифонов, от няколко дни виждаме как другите коалиционни партньори в правителството в България го отричат, няма какво повече да коментирам изказванията на комика Трифонов, който е един от основните промотърии македономразци, популяризирани публично през изминалия период,“ каза Мицкоски.

По повод посещението на българския премиер Петков в Скопие и очакванията от него, Мицкоски подчерта, че няма официално потвърждение и информация за подобна среща и очаква решение, което няма да засяга самоличността на македонския народ и ще бъде на милостта на "нелегитимен премиер (Д. Ковачевски-бел.ред.) и авантюристичен преговарящ като Бучковски.

"Очаквам да бъде чут гласът на македонския народ, на най-голямата политическа партия в (РС) Македония, а това е ВМРО-ДПМНЕ, която има най-голямата парламентарна група в парламента, но заради известна гимнастика, ясна на обществото, за съжаление е в опозиция, и с най-голям брой кметове и съветници, политическа партия, която измести СДСМ на последните местни избори, а според проучванията на общественото мнение ще я измести на следващите парламентарни избори,“ каза Мицкоски.

Той посочи, че кандидатът за министър-председател, който ще предложи състава на новото правителство, няма легитимност да преговаря от името на македонския народ за неговата идентичност, а още по-малко "авантюристът Бучковски да дава обещания и да погазва преговорната позиция,“ която е била изградена с години.

"Очаквам не само от (Кирил) Петков, но и от всички, които улесняват процеса, да чуят гласа на хората и най-голямата политическа партия, която има какво да каже по този въпрос, каза Мицкоски в изявлението си.

Превод и редакция: Юлиян Марков