Мнозинството от германците подкрепят газопровода "Северен поток 2“, показват данните от пулбикувано в четвъртък вечерта изследване на института Infratest dimap по поръчка на телевизионния канал ARD.

Според проучването 60% от анкетираните са подкрепили проекта. Само 28% смятат, че Германия не трябва да го реализира. В същото време в източната част на страната 70% подкрепят газопровода, докато в западногерманските земи са 57%. Срещу проекта са 30% на запад и само 18% в Източна Германия.

Повечето от противниците на газопровода са сред поддръжниците на партия Съюз-90/Зелените - 55% не подкрепят проекта, 34% са "за“. Най-много германци, одобряващи проекта, са сред поддръжниците на "Алтернатива за Германия“: 86% срещу 8%.

Строителството на "Северен поток 2“ беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен до края на 2019 г., но строителството беше забавено заради санкциите на САЩ. Газопроводът се състои от две линии с общ капацитет 55 млрд. куб.м. годишно, които минават от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Превод и редакция: Иван Христов