Италия направи задължителна ваксинация срещу Covid-19 за хората на възраст 50 или повече години, като това се прави в рамките на усилията за облекчаване на натиска върху болниците и намаляване на смъртните случаи на фона на драматичен скок на инфекциите, пише The Guardian.

Мярката е сред най-строгите за задължителна ваксинация и в Европа и влиза в сила незабавно. Този ход беше единодушно подкрепен от министрите въпреки разногласията между партиите, които съставляват широката коалиция на премиера Марио Драги преди заседанието на кабинета в сряда.

Италия също затегна правилата си за ваксини на работното място и от 15 февруари хората на възраст над 50 години, които работят в публичния или частния сектор, ще трябва да представят здравен пропуск, доказващ имунизация или възстановяване от Covid-19.

Болниците са под нарастващ натиск заради варианта Омикрон. Италия регистрира 189 109 нови инфекции в сряда и 231 смъртни случая, с което броят на смъртните случаи достигна 138 276, най-високият в Европа след Обединеното кралство.

Здравният министър Роберто Сперанца каза, че две трети от пациентите с Covid-19 в интензивните отделения са неваксинирани, както и 50% от пациентите, лекувани в обикновени отделения.

"Правим този избор, за да ограничим възможно най-много неваксинираните, тъй като това е, което причинява тежестта върху нашата болнична система“, каза Сперанца пред италианските медии след заседанието на кабинета.

Бизнес лидерите призоваха правителството да направи ваксината задължителна за всички работници заради опасенията, че последната вълна от пандемията може да забави икономиката.

Драги се опита да разшири задължителната ваксинация миналата седмица, но кабинетът не успя да договори мярка и затова преговорите бяха отложени.

"Искаме да забавим растежа на кривата на инфекцията и да накараме италианците, които все още не са ваксинирани, да се ваксинират“, каза Драги в началото на заседанието на кабинета, според информационната агенция ANSA. "Целим се към възрастовите групи, които са най-застрашени от хоспитализация, за да намалим натиска върху болниците и да спасим животи. В същото време искаме да запазим училищата и предприятията отворени“.

В страната вече има задължителна ваксинация за здравни работници, учители и полиция.

Австрия прави ваксините задължителни за лицата над 14 години от февруари, докато Германия планира да въведе задължителна ваксинация за възрастните.

Последният ход на Италия следва затягането на мерките по отношение на така наречения супер зелен пропуск миналата седмица. От понеделник хората вече няма да могат да вечерят в или извън ресторант, да ходят на фитнес или да използват обществен транспорт, освен ако не могат да докажат ваксинация или възстановяване от Covid.

Превод и редакция: Иван Христов