Министерството на транспорта и 47-ия парламент нямаме противоречия – в синхрон сме, радостно е. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, който отговори на въпроси на Илиана Беновска на брифинг след изслушването му в парламентарната транспортна комисия от 6-ти януари 2022 т., излъчено директно във facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz, съобщиха от екипа на Беновска.



Илиана Беновска: Министър Събев, вицепремиерът Асен Василев предизвика движение в политическите кръгове с това, че потвърди, че Вашата амбициозна транспортна програма за свързване, както вътре в България, така и с околните държави, ще струва 12 милиарда, ще включва тунели, мостове и друг вид подобрения и ще бъде изпълнена за 4 години. Вашият коментар?

Николай Събев: Имаме всички възможности, ако използваме най-новите проекти, технологии и възможности на предприемаческия свят, наистина да се справим за 4 години.

Илиана Беновска: Кога предвиждате срещите с Турция, Румъния и Северна Македония, защото знаете, че има горещ проблем на турската граница с превозвачите с тежки камиони, губят на ден от всеки курс по 2 000 евро?

Николай Събев: Ние днес имахме среща с нейно превъзходителство турския посланик в България, на която ние се договорихме, че до края на януари трябва да се видим с министъра на транспорта. Темите са много ясни, желанието и на двете страни е да облекчим прехода и да предоставим по-добри условия за превоз на българските превозвачи.

Илиана Беновска: Съобщението, че сте изплатили, Вашата фирма "Еконт“, на НАП предизвика различни коментари, Вашето изявление?

Николай Събев: Компанията излезе с прессъобщение зад което аз заставам. Аз няма друго какво да допълня, освен че, ако искаме да говорим за нов морал, нека да започнем да правим нещо такова.

Илиана Беновска: И коментар за това, че Вие се возите на собствения си автомобил, Вие съобщихте, че подарявате автомобила си на НСО, но това сякаш се подминава? Моля Ви, повторете го още веднъж!

Николай Събев: Моят личен автомобил е предоставен с договор безвъзмездно на НСО с цел те да го използват така, както се използва всеки един служебен автомобил, независимо, че е личен, като никакви други разходи те няма да поемат. Причината да ползвам този автомобил е, че той е с много по-висока степен на сигурност.

Илиана Беновска: Може ли само да продължим една игра, която започнахме от първия ден, какво е заглавието, което бихте поставили от днешния блиц контрол и от тези почти 15 работни дни, които имате като министър?

Николай Събев: Всъщност всички представители на партии в парламента и екипът на Министерството на транспорта с в синхрон. Ние нямаме противоречия към този момент и това е изключително радостно!

Илиана Беновска: Благодаря!