Правителството на Румъния прие в четвъртък решение за удължаване на извънредното положение на румънска територия от 8 януари и определи мерките за борба с пандемията от COVID-19, съобщава държавната агенция Agerpres. Нормативният акт се основава на мерките, предложени с Решение на Националния комитет за извънредни ситуации (НКНС), съобщават от правителството в прессъобщение.

Една от промените в нормативния акт се отнася до носенето на медицинска или FFP2 маска във всички затворени и открити пространства.

"Това е една от най-ефективните мерки за превенция на COVID-19 в Европейския съюз. FFP означава "маска за лице с филтриране на частици“ и е европейски стандарт за ефективността на маската. Този тип маска филтрира поне 94% от всички аерозоли, включително вируси във въздуха като SARS-CoV-2“, информира същият източник.

Напоследък се наблюдава увеличение на заболеваемостта от covid в Румъния, като в четвъртък са регистрирани 6018 нови случая срещу 1451 на 1 януари. Според прогнозите на медицинските власти по време на петата вълна на пандемията в страната могат да бъдат регистрирани до 1 милион заразени, тъй като вариантът омикрон се разпространява изключително бързо. В момента 41% от населението (19 милиона души) е ваксинирано в Румъния - едно от най-ниските нива в ЕС. Сертификат за covid, свидетелстващ за ваксинация или предишно заболяване, вече е задължителен в Румъния за влизане в ресторант, кино или музей, но опитът да го направи задължително за достъп до работа се провали в парламента.

Превод и редакция: Иван Христов