Новият министър-председател на България Кирил Петков обяви първото си посещение в Северна Македония на 18 януари, а от Скопие изразиха готовност за конструктивен диалог с цел преодоляване на различията, отбелязват в редакцията на електронното издание на македонския вестник "Независен“.

Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски уверява, че Северна Македония остава фокусирана върху европейския дневен ред и е готова за диалог с Република България за преодоляване на настоящата ситуация.

На среща в сряда с посланика на ЕС Дейвид Гиър двамата обсъдиха политическите събития в страната преди сформирането на новото правителство, както и очакванията и възможностите за напредък по отношение на европейските перспективи. Пендаровски заключи, че напредъкът на страната и започването на преговорите за присъединяване, в съответствие с препоръките на Европейската комисия, ще бъдат допълнителен тласък за процеса на реформи, особено в ключови области като борбата с корупцията по високите етажи и върховенство на закона.

На свой ред външният министър Буяр Османи обяви в понеделник, че страната очаква конструктивни разговори с новото българско правителство и бързо отблокиране на процеса на евроинтеграция.

"Важно е да се възстанови доверието и да се обсъдят съществените въпроси на масата“, каза Османи, като подчерта, че разширяването на ЕС е не само от интерес за страната, но и е стратегически и геополитически въпрос за Съюза.

Той обяви и конкретизиране на комуникацията с Франция, като настоящ председател на ЕС, след съставянето на новото правителство в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова