Европейският съюз не участва в преки преговори с Русия за гаранции за сигурност поради вътрешни различия по отношение на собствената си отбранителна стратегия и липса на влияние във външната политика, се казва в статия на британския вестник The Financial Times.

Припомня се, че следващата седмица руски официални лица ще проведат срещи с делегации на САЩ и НАТО, пренебрегвайки исканията на ЕС, че той също има право да участва в преговорите. Ето защо Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел предупреди Руската федерация и САЩ да не създават "сфери на влияние“ в Европа във връзка с предложенията на Москва за гаранции за сигурност, които биха променили структурата на отбраната на континента.

Изданието обръща внимание и на позицията на Борел, който смята, че сега не е моментът за сделка като тази от конференцията в Ялта, сключена от лидерите на СССР, САЩ и Великобритания. Според него, както отбелязва вестникът, Брюксел в крайна сметка ще трябва да играе роля в консултациите с Москва.

На 10 януари в Женева са планирани преговори между Руската федерация и САЩ за гаранции за сигурност. На 12 януари представители на Москва ще обсъдят опасенията си за сигурността в Европа, както и руски проекти, свързани с гаранции за сигурност, на заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел, а на 13 януари - на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена. На 17 декември руското министерство на външните работи публикува проект на споразумение със САЩ за гаранции за сигурност и споразумение за мерки за сигурност на Руската федерация и страните-членки на НАТО. Те бяха предадени на помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид на 15 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова