Ръководството на Демократическата партия на САЩ отдавна се противопоставя на руския загопровод "Северен поток 2“ , но сега законодателите оставят своите притеснения настрана и ще подкрепят президента Джо Байдън, докато той води преговори в сферата на сигурността с Москва, пише Politico.

Съгласно сведенията на изданието, демократите, които преди това се обявиха в подкрепа на новите ограничения за тръбопровода, "в сряда сигнализираха за промяна в позицията си“. Те, както се отбелязва в материала, заявиха, че "не искат да се намесват на [президента на САЩ Джо] Байдън във взаимодействието с Русия“ в светлината на изявленията на американската страна за възможността за конфликт между Русия и Украйна. Ако няма изненади, не се очаква законопроектът на Круз да премине прага от 60 гласа, пише вестникът, отбелязвайки, че демократите последователно подкрепят санкциите срещу "Северен поток 2“, но те няма да се противопоставят на президента, докато той води "опасни преговори“ с Русия.

За приемане на законопроекта са необходими 60 гласа. За да накарат горната камара да приеме инициативата, републиканците трябва да привлечат подкрепата на поне 10 демократи. Документът също трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите, преди да отиде за подпис от Байдън.

"Да, на този етап, когато следим възможните действия на Русия в Украйна, за нас е много важно да работим заедно с нашите съюзници, а Германия е един от много важните съюзници за нас. Затова смятам, че това поправката е ненавременна“, заяви сенатор Жан Шахин (демократ от Ню Хемпшир) за инициативата на Круз.

Сенатор Крис Мърфи (демократ от Кънектикът) каза пред репортери, че предприема действия срещу одобрението на споменатия законопроект. Според сенатора горната камара на Конгреса "трябва да покаже солидарност с администрацията в момент, когато се опитва да използва метода на моркова и тоягата, за да предотврати руска инвазия“.

"Единствената причина, поради която могат да гласуват против, е ако вземат циничното решение да поставят партийната лоялност пред интересите на националната сигурност на САЩ“, каза Круз пред Politico, говорейки за позицията на демократите.

Законопроектът на Круз задължава администрацията на Вашингтон да наложи санкции на газопровода в рамките на 15 дни след неговото одобрение, а също така позволява на Конгреса да гласува за повторно налагане на ограниченията, ако американският президент реши да ги отмени. Ограничения, според законопроекта, ще бъдат въведени по отношение на организациите, отговарящи за проектирането, изграждането и експлоатацията на газопровода, както и по отношение на редица техни служители. Санкциите включват забрана за влизане в Съединените щати, както и замразяване на активи в САЩ и забрана на американски граждани или компании да правят бизнес с лица от черния списък.

Според изданието демократите може да подкрепят друга законодателна инициатива, която по-рано беше внесена от председателя на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес (демократ от Ню Джърси). Той задължава американската администрация да наложи санкции срещу "Северен поток 2“ само в случай на руска инвазия в Украйна.

Строителството на "Северен поток 2“ беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен до края на 2019 г., но строителството беше забавено заради санкциите на САЩ. Газопроводът се състои от две линии с общ капацитет 55 млрд. куб.м. м годишно, които преминават от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Превод и редакция: Иван Христов