Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза, че конфликтът в Донбас може отново да се задълбочи, предава ТАСС.

"Сега конфликтът е на ръба да се влоши и има нарастващо напрежение дори по отношение на европейската сигурност“, каза той в сряда на брифинг в района на Луганск, след като посети линията на съприкосновение между украинската армия и самопровъзглосените донбаски републики, както и един от контролно-пропускателните пунктове. Брифингът беше излъчен на страницата на украинското външно министерство във "Фейсбук“.

Борел каза, че е успял да види от първа ръка последствията от конфликта. "Този конфликт има много висока цена и тази цена са човешки животи“, каза той. Ръководителят на европейската дипломация се възхити от работата на международните организации, както и на правителството на страната в организирането на опростяването на прехода за граждани между Украйна и частта от Донбас, която не е контролирана от Киев.

"Ние сме тук, за да подчертаем още веднъж подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тук сме, за да работим заедно за деескалация. Основната ни цел е да намалим напрежението и това е задачата на следващите преговори и нашите изявления на подкрепа за Украйна“, добави той.

Посещението на Борел в Украйна ще продължи до 6 януари.

Превод и редакция: Иван Христов