Бустерните дози може да станат задължителни за пътувания до други страни в рамките на няколко седмици, предупреди британският премиер Борис Джонсън, цитиран от London Evening Standard.

Министър-председателят заяви, че е много вероятно третата доза от ваксините срещу Covid-19 да стане "норма“ за пътуване в чужбина и призова гражданите на страната да се ваксинират.

Говорейки на пресконференция на Даунинг стрийт във вторник вечерта, той каза, че правителството ще даде на хората "достатъчно време“, преди да направи третата ваксина задължителна за пътувания, нощни клубове и други големи събития.

"Вече е така, че за да пътувате до някои страни се нуждаете от бустер, за да се считате за напълно ваксиниран“, отбеляза Джонсън. "Вероятно в рамките на седмици това все повече ще стане норма“.

В Италия сряда е крайният срок за приемане на трета доза и подновяване на ваксинационния паспорт, нужен за да влезете в барове и ресторанти, докато Австрия счита пропуска за неактивен само 9 месеца след последната ви ваксина.

Повече от 34 милиона британци вече са получили трета доза ваксина, която се предполага, че предлага значителна защита срещу силно предаващия вариант Омикрон. Все още обаче девет милиона отговарящи на условията хора все още не са се регистрирали за игла.

Министрите са загрижени, че внедряването на бустера губи инерция, след като в понеделник бяха приложени само 141 825 дози - от пика от 968 665 на 21 декември.

Г-н Джонсън каза, че е "лудост“, че през тази седмица са били налични "само“ два милиона срещи, подчертавайки, че много пациенти в интензивно лечение са неваксинирани.

"Абсолютно сърцераздирателно е, че до 90 процента от тези в интензивно лечение с Covid не са получили бустер, а над 60 процента от тези в интензивно лечение, които имат Covid, изобщо не са се ваксинирали“, каза той. .

Главният медицински директор на Англия професор Крис Уити каза, че бустерните дози осигуряват 88% от "цялостната защита срещу хоспитализация“, добавяйки, че "вероятно е дори показателите да са по-високи за тежки заболявания и смъртност“.

Паралелно с това министър-председателят смята, че има "добър шанс“ той да не налага нови ограничения, за да се справи с разпространението на Омикрон, въпреки че признава нарастващия натиск върху болниците.

"Можем да запазим училищата и бизнеса си отворени и можем да намерим начин да живеем с този вирус“, каза той.

"Бих казал, че имаме добър шанс да преминем през вълната на Омикрон без нужда от допълнителни ограничения и със сигурност без необходимост от нов локдаун“.

Превод и редакция: Иван Христов