Скопие. Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски и посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гир в сряда са обсъдили политическите събития в югозападната ни съседка преди формирането на новото мнозинство, както и очакванията за възможен напредък в европейската перспектива, пише скопското издание "Независен“.

Както посочи Пендаровски, Северна Македония остава фокусирана върху европейския дневен ред и готова за диалог с Република България за преодоляване на настоящата ситуация.

Президентът заключи, че признанието за напредъка на страната и започването на преговорите за присъединяване, в съответствие с препоръките на Европейската комисия, ще бъдат допълнителен тласък за процеса на реформи, особено в ключови области като борбата с корупцията по високите етажи и върховенство на закона.

На срещата, информираха от кабинета на Пендаровски, е изтъкнато, че началото на преговорите за присъединяване с ЕС ще повлияе значително на регионалното сътрудничество, стабилността и напредъка в региона.

Превод и редакция: Иван Христов