В интервю за вестник Le Parisien, публикувано във вторник вечерта държавният глава на Франция Еманюел Макрон призна намерението си да "дразни“ неваксинираните, за да се опита да ги принуди да променят решението си за поставяне на препарат срещу COVID-19. И всичко това на фона на уверенията му, че не е "за“ въвеждането на задължителна ваксинация, коментират в редакцията на испанския национален ежедневник El Pais.

Макрон потвърди в интервю си своята основна стратегия за борба с пандемията от коронавирус: ваксинирай, ваксинирай, ваксинирай и направи живота на неваксинираните нещастен, докато не променят решението си. Или, по-буквално, "дразни“ онези, които продължават да се съпротивляват да си поставят ваксина, за да защитят себе си и другите. С избора на този глагол, който – по описанието на редакцията – никога не може да бъде възприет като елегантен, френският президент си навлече остри критики.

"Не съм привърженик на дразненето на французите. Оплаквам се по цял ден, когато ръководството го прави. Но, ей, неваксинираните много искам да ги дразня. И ще продължя да го правя до края. Това е стратегията. Няма да ги вкарвам в затвора и няма да ги ваксинирам насила. Но трябва да им се каже: от 15 януари вече няма да можете да ходите на ресторант, няма да можете да пиете или да посещавате театър, няма да можете да отидете на кино. ..“, обясни президентът по отношение на законопроекта, който до вторник все още се обсъждаше в парламента.

В момента около пет милиона французи продължават да отказват да си поставят инжекция срещу коронавирус, макар ваксинацията вече да е достъпна за всички над петгодишна възраст. В същия ден, когато Макрон разговаря със седем читатели на Le Parisien, задали му конкретни въпросите, Франция счупи нов рекорд по инфекции - 271 686 новозаразени за период от 24 часа.

Думите на Макрон, който през почти петте си години на управление многократно беше критикуван зарази избора си на думи, оказаха незабавно въздействие.

Френската преса бързо подчерта, че президентът е критикуван както отляво, така и от крайно дясно.

"Един президент не трябва да казва това“, написа в "Туитър“ лидерът на крайната десница Марин Льо Пен. "Президентът е гарант за националното сближаване. Днес той е начело на националното разделение (...). Политическа вина е и сериозна морална вина в една държава, която той продължи да разпада“, заяви по-късно Льо Пен от Националното събрание, където като депутат присъства на разискванията за ваксинационния паспорт.

Съперникът му от крайната десница Ерик Земур се възползва от думите на президента, за да увери Макрон, че няма да бъде допуснато да "дразни“ французите.

Критиките към думите на Макрон заваляха от цялата политическа дъга. Консервативният кандидат Валери Пекрес потвърди, че президентът "разделя обществтото в момент, в който страната никога не е била толкова раздробена“. Кандидатът на социалистите Ан Идалго подходи с ирония, като публикува призив "Обединете Франция“ под копие на думите на Макрон.

"Невероятно признание на Макрон. Ясно е, че ваксинационният паспорт е колективно наказание срещу индивидуалната свобода“, коментира левият кандидат за президентския пост Жан-Люк Меленшон.

Превод и редакция: Тереза Герова