Министерството на външните работи на Русия ще бъде представлявано на преговорите с НАТО на 12 януари в Брюксел от заместник-министъра Александър Грушко, пише "Взгляд“.

"Делегацията се състои от представители на Министерството на външните работи и военните. Аз ще оглавя Министерството на външните работи“, каза Грушко. Той добави, че изявленията на НАТО за плановете за провеждане на спешна видеоконференция на външните министри ден преди заседанието на Съвета Русия-НАТО (СРН) говорят за опит на Северноатлантическия алианс да повиши напрежението около конфликта в Украйна.

"Очакваме такива стъпки от Алианса. Обикновено СРН винаги е бил предшестван или от заседание на Комисията Украйна-НАТО, или от заседание на Северноатлантическия съвет. Това са някои сигнали, които НАТО ни изпраща, че са загрижени за предполагаемата концентрация на руски сили. Всичко това се вписва в тяхната линия, насочена към увеличаване на напрежението около вътрешната украинска криза, линията на позициониране на Русия като страна в конфликта. Тук няма нищо изненадващо“, обясни той.

По-рано НАТО обяви, че на 7 януари ще се проведе извънредно заседание на външните министри на Алианса. Беше отбелязано, че министрите ще обсъдят "нарастването на руската военна мощ в и около Украйна, както и по-широки въпроси на европейската сигурност“.

Киев, САЩ и европейски страни твърдят, че Русия подготвя атака срещу Украйна. Съединените щати изразиха загриженост за маневрите на руските войски, които се провеждат близо до украинските граници. Русия многократно отхвърля оценките на САЩ за подготовката за инвазия.

Превод и редакция: Иван Христов