От ноември Световната здравна организация (СЗО) следи отблизо новия щам на коронавирус, докладван по-рано от учени от Франция. Това увери експертът на СЗО Абди Махамуд на брифинг в Женева, цитира думите му вестник "Известия“.

"Следим внимателно. Имаме три вида щамове: варианти за проследяване, варианти, представляващи интерес и такива, които предизвикват загриженост. Така че ние наблюдаваме B.1.640.2 много внимателно от ноември, както и два от неговите подварианти“, подчерта Абди Махамуд.

По-рано австрийският вестник Heute съобщи, че във френския град Марсилия е открит нов вариант на коронавирусa. По предварителни данни той е открит в мъж, който се е върнал от пътуване до Камерун. В същото време 12 души в Южна Франция са регистрирани с неизвестна досега мутация на COVID-19.

Новият вариант получи обозначението B.1.640.2. В проучване на френски учени се казва, че в него са идентифицирани 46 мутации. Нивото на неговата заплаха или инфекциозност все още не е известно. Към днешна дата щамовете "Делта“ и "Омикрон“ са широко разпространени в света.

Имунологът Владислав Жемчугов обясни, че появата на нови щамове не е изненадваща. Предстои появата на мутации поради големия брой промени, които постоянно настъпват в генома на вируса. Специалистът отбеляза, че ако френската версия на коронавируса се окаже по-прогресивна и "придава нови свойства, полезни за вируса“, тя ще се разпространи и измести всички предишни щамове.

Превод и редакция: Тереза Герова