Държавният глава на САЩ Джо Байдън ще направи обръщение към нацията след съобщенията за рекорден брой заразени с COVID-19 в страната, регистрирани след празниците, пише вестник USA Today.

Близо 1 от 100 американци са дали положителна проба за вируса през последната седмица, според данни от Университета "Джон Хопкинс“. В първия ден от седмицата в страната са регистрирани над 1 милион заразени – антирекорд не само в САЩ, но и за света като цяло.

Празниците вероятно са объркали точните данни за ежедневния брой случаи на COVID-19, но скокът в случаите на коронавирус в цялата страна показва ясна тенденция за още една вълна от вируса. В навечерието на Нова година Байдън обяви отпускането на 137 милиона долара за разширяване на производството на тестове на територията на САЩ.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис ще се срещнат с екипа за реагиране на COVID-19 на Белия дом. Те ще бъдат информирани за ресурсите, които се изпращат до отделните щатите и местните общности, за да помогнат за нуждите от персонал и болничния капацитет, разширяване на достъпа до лечение на инфекция с COVID-19 и най-новите данни за варианта "Омикрон“.

Превод и редакция: Тереза Герова