Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел няма да обсъжда "Северен поток 2“ по време на посещението си в Киев на 4-6 януари. "Въпросът за "Северен поток 2“ сега е в ръцете на германския регулатор“, каза Борел в интервю за PAP в отговор на въпрос дали възнамерява да повдигне темата на преговорите в Киев.

Борел каза още, че посещението му в Украйна, в рамките на което възнамерява да посети зоната на конфликта в Донбас заедно с първия дипломат на Киев Дмитро Кулеба, "трябва да подчертае силната подкрепа на Европейския съюз за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

"ЕС предостави на Украйна безпрецедентна помощ от 17 милиарда евро от 2014 г. насам“, каза Борел. "ЕС е готов да продължи да предоставя други видове финансова подкрепа, като например вече одобрения пакет от 31 милиона евро за укрепване на въоръжените сили, по-специално на техните способности за кибернетична отбрана“.

В интервю дипломатът повтори, че ЕС е готов да наложи строги санкции срещу Руската федерация в случай на предполагаема военна агресия срещу Украйна. Той подчерта, че ситуацията в Украйна "не трябва да се обсъжда без участието на Киев“.

Той също така припомни важността на споразумението за асоцииране, което вече донесе "значителни бонуси на народите на Украйна и ЕС“, както и необходимостта от продължаване на реформите в Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова