Всички пътници на възраст над 12 години, независимо дали са ваксинирани или не, ще трябва да имат отрицателен резултат от PCR тест 48 часа преди пътуването, за да пристигнат в Кипър, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитирана от скопския телевизионен канал “ТВ 21“.

Новата мярка влиза в сила тази вечер от 23:00 часа, като освен това ще е задължително провеждането на PCR-тест при пристигане, който ще е за сметка на пътниците.

С изключение на тези, които са получили бустерна доза, останалите ще трябва да бъдат тествани отново с бърз антигенен тест, 72 часа по-късно.

Специфичните правила важат за всички пътници, пристигащи в Кипър от страни, от които е разрешено да се пътува до острова, включително държави-членки на ЕС, Шенгенското пространство и около 30 трети страни.

Другите държави, които не са включени в този списък, са в "сивата категория" и за пътуване до Кипър е необходимо специално разрешение.

В страната през последните дни е регистриран драстично увеличение на броя на новите случаи, а следобед президентът Никос Анастасиадис ще проведе среща с Комисията по епидемиолозите и компетентните министри за преглед на епидемиологичната картина.

Превод и редакция: Юлиян Марков