Асоциацията на екологичните организации на Сърбия блокира в неделя движението по пътищата в няколко града в страната с искане за забрана на добива на литий, тоест правителството на Сърбия да оттегли плана за специалното предназначение на мина Ядар, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопския вестник “Слободен печат“.

Протестите започнаха около 13 часа (14 часа българско време) в неделя, като бяха блокирани пътищата в Нови Сад, Прелина, Шабац, Лозница-Валево и пътя Горня Неделица-Брезяк в Западна Сърбия, където британско-австралийската компания "Рио Тинто“ планираше изграждането на литиева мина.

Магистрала Ибър под моста край Прелина също беше блокирана, където имаше инцидент, когато шофьор блъсна жена, която се опитваше да му попречи да премине. Жената е откарана с линейка в болницата в Чачак.

В Белград няколко десетки граждани блокираха за десет минути едното платно на международната магистрала Е-75 на моста "Газела“.

Събралите се заявиха, че са дошли по своя инициатива и няма организатори, а протестът бе доминиран от десни и антиваксинални послания.

Сръбският президент Александър Вучич реагира на блокадите в Сърбия.

Пред репортери в казармата в Панчево той каза, че не вижда смисъла от протеста и че държавата си е "свършила работата и е приела всички искания".

"Що се отнася до "Рио Тинто“ няма да има промени, никакви нови действия, никакви действия на "Рио Тинто“ в бъдеще по какъвто и да е начин, докато не проведем обществен дебат по някакъв начин“, каза Вучич.

Той допълни, че е рано да се говори за това, тъй като държавата все още не е получила проучвания за оценка на въздействието на проекта върху околната среда.

Превод и редакция: Юлиян Марков