Републиканците в Сената на САЩ са уверени, че през януари огромното мнозинство от членовете на тази камара ще гласуват в подкрепа на одобрението на законопроекта, предложен от техния съпартиец Тед Круз (от щата Тексас) за санкции срещу "Северен поток-2“, пише американският вестник Politico, позовавайки се на собствени източници.

"Ще спечелим този вот с огромно мнозинство“, каза източникът. За приемане на законопроекта са необходими 60 гласа. За тази цел, за да бъде приета инициативата от горната камара, републиканците ще трябва да привлекат подкрепата на поне 10 демократи. Според Politico редица демократи подкрепят законопроекта. Инициативата ще трябва да бъде одобрена и от Камарата на представителите, след което ще бъде внесена за подпис от президента на страната.

Законопроектът на Круз задължава администрацията на Вашингтон да наложи санкции на газопровода в рамките на 15 дни след неговото одобрение, а също така позволява на Конгреса да гласува за повторно налагане на ограниченията, ако американският президент реши да ги отмени. Ограниченията, според законопроекта, ще бъдат въведени по отношение на организациите, отговарящи за проектирането, изграждането и експлоатацията на газопровода, както и по отношение на редица техни служители. Санкциите включват забрана за влизане в Съединените щати, както и замразяване на активи в САЩ и забрана на американски граждани или компании да правят бизнес с лица от черния списък.

През декември американските сенатори се съгласиха да разгледат предложения от Круз законопроект за санкции за газопровода, който трябва да бъде гласуван в горната камара на Конгреса не по-късно от 14 януари. Въпреки това, поради пандемията и подобен законопроект от председателя на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес (демократ от Ню Джърси), разглеждането може да бъде отложено.

Демократът представи инициатива, която задължава американската администрация да наложи санкции срещу "Северен поток;2" само в случай на руска инвазия в Украйна. Процедурният правилник на Сената позволява на управляващата Демократическа партия да представи алтернативни законопроекти, които, въпреки че са представени по-късно, се разглеждат по-рано. Почти всички сенатори преди това подкрепиха налагането на санкции върху газопровода, като тези, посочени в законопроекта на Круз. Американският президент Джо Байдън обаче им отказа, така че подкрепата за инициативата на републиканците би била в противоречие с позицията на президента на демократите. Така, отбелязва Politico, одобрението на инициативата на Менендес ще спаси демократите. Точната дата на разглеждане и на двата законопроекта все още не е известна.

Превод и редакция: Юлиян Марков