От 9 януари Израел отново ще посреща туристи, стига те са ваксинирани и да пристигат в страната от държави извън червената зона. Това обявиха от правителството на еврейската държава, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post.

Пристигащите пътници ще трябва да остават под карантина, докато получат резултатите от своя PCR тест, взет при кацане или през първите 24 часа след пристигането им в страната, поясняват от редакцията. И в двата случая новите правила няма да се прилагат за пътници от страни, класифицирани като червени – или с най-висок риск от заразяване.

В момента списъкът на червените страни включва САЩ, Обединеното кралство, Канада, Франция, Обединените арабски емирства, Етиопия, Южна Африка, Унгария, Танзания, Нигерия, Испания, Португалия, Швейцария и Турция, но комисията, натоварена с класифицирането, препоръча в червената група да бъдат оставени само Обединените арабски емирства, САЩ, Етиопия, Обединеното кралство, Танзания, Мексико, Швейцария и Турция.

Когато в края на ноевмри южноафрикански учени обявиха, че нов силно мутирал вариант на коронавируса предизвиква нарастване на случаите в тяхната страна, Израел незабавно затвори границите си за всички чужденци и изиска от всички, които влизат на територията на страната, да се поставят под карантина за минимум три дни – дори и напълно ваксинираните.

Скоро след това Израел също ограничи пътуването за собствените си граждани, като обозначи все по-голям брой страни като червени. Израелците не могат да пътуват до тях без правителствено разрешение. Още тогава властите обявиха, че мерките ще бъдат само временни, тъй като са предназначени да предотвратят проникването на варианта "Омикрон“ в Израел или поне да го забавят.

През последните няколко дни обаче случаите нараснаха изключително много, ясен знак, че "Омикрон“ се разпространява в Израел. В неделя премиерът Нафтали Бенет спомена, че политиките за пътуване вероятно ще бъдат променени през следващите дни.

"Отмяната на изолацията за ваксинираните пътуващи от чужбина и отварянето на туризма за ваксинираните е правилното и справедливо решение в този момент“, каза министърът на туризма Йоел Резбозов. "Благодаря на колегите си в правителството, които разбраха тежкото положение на туристическата индустрия и се съгласиха с мен, че вредата е по-голяма от ползата“.

Превод и редакция: Тереза Герова