През втората половина на януари, след сформирането на правителството в Северна Македония, ще се установи комуникация с Франция, като сегашно председателство на Европейския съюз, по отношение на възможностите, които страната ще има по време на френското председателство да деблокира европейски интеграционен процес, пише скопското издание "Слободен печат“.

Това каза в понеделник на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, който, отговаряйки на журналистически въпрос дали е контактувал с официален Париж относно по-нататъшните стъпки за възможността за започване на преговори. Той подчерта, че тази комуникация вече съществува, но през втората половина на януари ще има повече конкретика.

"По отношение на Франция вече имам установена комуникация и заявка за посещение и среща с висшите френски власти. Първоначално беше договорено срещата да се състои тези дни, но все пак решихме срещата да се състои след съставянето на новото правителство тук у нас, т.е. през втората половина на януари, когато ще установим официално тази комуникация, която сега междувременно съществува, но е необходимо да се определят френските планове и позиции относно тяхното ангажиране в този процес“, заяви Османи.

Франция пое председателството на Съюза на 1 януари и въпреки че разширяването не се споменава изрично, експертите по Северна Македония и Албания не изключват напредък в процеса, особено след като вече се чу френската инициатива за разрешаване на македоно-българския спор.

Приоритетите на Франция бяха представени преди по-малко от месец от президента Еманюел Макрон на пресконференция в Париж.

"Няма да можем да изградим Европа на мира през следващите 50 години, ако оставим Западните Балкани такива, каквито са днес“, каза Макрон на 9 декември, добавяйки, че ще организира конференция за региона през юни.

Превод и редакция: Иван Христов