Председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф, който е и един от лидерите на Демократическата партия, предупреди за високата вероятност от руска инвазия в Украйна, която може да бъде спряна само с помощта на тежки санкции, пише The Guardian.

"Страхувам се, че Путин вероятно ще нахлуе. Честно казано, все още не разбирам цялата мотивация защо прави това сега, но той определено е решен да го направи, ако не успеем да го убедим в противното“, коментира американският конгресмен в неделя вероятността от руска инвазия в Украйна.

За да бъде убеден руският президент Владимир Путин "в обратното“, според Шиф, няма да помогне "нищо друго освен такова ниво на санкции, което Русия никога не е виждала“. Политикът отбеляза, че одобрява и идеята за въвеждане на лични ограничения срещу руския лидер, но подчерта важността на "секторните санкции“.

В същото време ръководителят на разузнавателния комитет призова американските съюзници да действат като единен фронт със Съединените щати по въпроса за антируските санкции. "Русия трябва да разбере, че сме единни в това“, добави политикът.

В допълнение към санкциите, според Шиф, нахлуването в Украйна може да доведе до това, което Москва се опитва да предотврати – разширяването на Северноатлантическия алианс до руските граници. "Трябва да разберат, че ако те нахлуят, НАТО не само няма да се отдалечи от нея, а напротив, ще се приближи“ и това, според конгресмена, е "мощен възпиращ фактор“.

Както припомня The Guardian, по-късно в неделя Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е провел телефонен разговор с украинския си колега Владимир Зеленски.

"Президентът Байдън даде да се разбере, че Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна в бъдеще“, каза Джен Псаки, говорител на Белия дом.



Междувременно Киев смята, че преговорите "доказват специалния характер на отношенията“ с Вашингтон. На своята страница в Туитър Зеленски отбеляза, че по време на разговора лидерите са обсъдили съвместни действия на Украйна, САЩ и партньори "за поддържане на мира в Европа, предотвратяване на по-нататъшно нарастване на напрежението, реформи и деолигархизация“, подчертавайки, че Украйна цени "непоклатимата подкрепа“ на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов