Президентът на Украйна Владимир Зеленски е обсъдил в неделя по време на телефонен разговор с американския лидер Джо Байдън съвместни действия за гарантиране на мира в Европа, предотвратяване на по-нататъшна ескалация на напрежението, както и въпроси от вътрешната политика в Киев. Той публикува съответното съобщение на страницата си в "Туитър“, предава ТАСС.

"Обсъдихме съвместните действия на Украйна, САЩ и партньори за запазване на мира в Европа и предотвратяване на по-нататъшна ескалация, реформи и деолигархизация“, написа Зеленски.

Той подчерта, че оценява "непреклонната подкрепа“ за страната си от президента на САЩ и нарече отношенията им специални. "Първият международен разговор за годината с Байдън доказва специалния характер на нашите отношения“, каза украинският лидер.

От своя страна пресслужбата на Белия дом информира, че главите на двете държави са обсъдили предстоящите контакти с Русия по гаранциите за сигурност. Отбелязва се, че Байдън и Зеленски "изразиха подкрепа за дипломатическите усилия, които ще започнат следващата седмица с двустранен [американско-руски] диалог за стратегическа стабилност [в Женева на 10 януари], [продължаване] в НАТО чрез Съвета НАТО-Русия , както и в ОССЕ“.

Президентът на САЩ е уверил, че въпросите, които засягат Украйна, няма да бъдат решени без нейно участие. Той е изразил на Зеленски подкрепата на Съединените щати за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, "даде ясно да се разбере, че Съединените щати, техните съюзници и партньори ще отговорят решително в случай на по-нататъшно руско нахлуване в Украйна“, а също така е посочил подкрепата на Вашингтон за мерки за изграждане на доверие за деескалация на напрежението в Донбас.

Както припомня ТАСС, на 30 декември Байдън разговаря с руския президент Владимир Путин. Разговорът продължи 50 минути. Малко преди началото на вторите преговори между двамата лидери през декември прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че разговорът е иницииран от ръководителя на руската държава. След разговора между Путин и Байдън, прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров каза, че кабинетът на Зеленски очаква, че след телефонния разговор с руския лидер Байдън ще се свърже с украинския си колега. Последният разговор между президентите на Украйна и САЩ се състоя на 9 декември - два дни след телеконференцията между лидерите на Руската федерация и САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов