Нидерландските сили за борба с безредиците разпръснаха няколкохилядна тълпа, която се бе събрала в Амстердам в неделя, за да протестира срещу ограничителните мерки във връзка с Covid и задължителната ваксинация, съобщава Reuters.

Публичните събирания на повече от двама души са забранени според ограниченията, наложени от Нидерландия в опит да се забави разпространението на варианта Омикрон на коронавируса.

Най-малко 30 души бяха задържани след сбивания, по време на които бяха ранени четирима служители на реда, се казва в изявление на полицията.

Кметът на Амстердам Фемке Халсема издаде извънредна наредба, като даде право на полицията да разчисти централния Музеен площад, след като протестиращите се противопоставиха на забраната за обществени събирания.

Протестиращите, които предимно не носеха маски и не спазваха правилата за социално дистанциране, пренебрегнаха заповедта да не се провежда шествие и се разхождаха по главна пътна артерия, пускайки музика и държейки жълти чадъри в знак на противопоставяне на мерките на правителството.

Нидерландия влезе във внезапна карантина за ваксинирани и неваксинирани на 19 декември, като правителството нареди затварянето на всички магазини, освен за жизнено важни стоки, както и ресторанти, фризьорски салони, фитнес зали, музеи и други обществени места поне до 14 януари.

Превод и редакция: Иван Христов