Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди предстоящите контакти с Русия относно гаранциите за сигурност в телефонен разговор с украинския си колега Владимир Зеленски в неделя. Това съобщиха от пресслужбата на Белия дом след разговора, предава ТАСС.

"Лидерите изразиха подкрепа за дипломатическите усилия, които ще започнат следващата седмица с двустранен [САЩ-Руски] диалог за стратегическа стабилност [в Женева на 10 януари], [продължаващ] в НАТО чрез Съвета НАТО-Русия, както и в ОССЕ.Президентът Байдън подчерта ангажимента на Съединените щати към техните съюзници и партньори и принципа "нищо за вас без ваше участие“, отбеляза Белият дом.

Ръководителят на администрацията на Вашингтон също изказа на Зеленски подкрепата на Съединените щати за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и "даде ясно да се разбере, че Съединените щати, техните съюзници и партньори ще отговорят решително в случай на руска инвазия в Украйна“.

Освен това Байдън посочи подкрепата на Вашингтон за мерките за изграждане на доверие за деескалация на напрежението в Донбас, както и "активна дипломация за напредък на Минските споразумения в подкрепа на Нормандския формат“.

Превод и редакция: Иван Христов